O piscina sau un bazin este un rezervor artificial, umplut cu apa si destinat activitatilor de inot sau relaxarii si destinderii in apa.

Din punct de vedere constructiv, piscinele pot ingropate fi in pamant sau pozitionate deasupra solului, si sunt in general construite din materiale diferite materiale, cum ar fi beton, metal, plastic sau fibra de sticla. Piscinele pot fi si decorative, sau personalizate din puct de vedere al formei si al dimensiunilor, dar exista si marimi standard, cea mai mare piscina fiind cea de dimensiuni olimpice.

 

Inceputuri

Piscinile s-au facut remarcate in Marea Britanie la jumatatea secolului al XIX-lea. In 1837 existau deja la Londra sase piscine prevazute cu platforme de sarituri. Maidstone Swimming Club din Maidstone, Kent este considerat cel mai vechi club de inot din Marea Britanie care inca mai functioneaza si astazi. A fost infiintat in anul 1844, ca o solutie pentru foarte desele cazuri de inec ce aveau loc in acea perioada in raul Medway, accidente care se soldau adesea si cu decesul eventualilor salvatori care nu reuseau sa inoate pana la mal in siguranta. Initial, membrii clubului inotau chiar in raul Medway, organizand competitii de inot si meciuri de polo pe apa.

In 1839, in Oxford s-a construit prima piscina publica acoperita de importanta majora, la Temple Cowley, iar inotul a inceput astfel sa creasca in popularitate.

 

Tipuri si dimensiuni

Trebuie sa remarcam de la inceput cele doua mari categorii de piscine, si anume cele publice (avanda ca destinatie cluburile de inot, strandurile sau cele destinate competitiilor sportive) si cele private, construite de obicei in curtea casei pentru uzul personal al familiei si prietenilor, exclusiv pentru relaxare.

Ca lungime, majoritatea piscinelor publice, atat in SUA cat si in Europa, pot avea 25 sau 50 de metri. Exista si piscinele speciale pentru polo pe apa, care au 33,3m in lungime. Din punct de vedere al latimii, majoritatea piscinelor din Europa au intre 10 si 50m. Adancimea unei piscine depinde de destinatia acesteia. O psicina privata, destinata relaxarii, poate merge de 1 la 2m, iar daca este publica si destinata sariturilor, adancimea acesteia poate varia de la 3 la 5,5m.

Piscinele pot fi in aer liber sau acoperite. Pot avea orice forma sau dimensiuni, ingropate sau deasupra solului. Majoritatea piscinelor au caracter permanent, dar exista si piscine temporare, cum ar fi cele moderne, pentru copii, care pot fi cumparate la supermarket, de mica adancime, si care in general se umplu cu aer.

 

Igiena invelitori. Pregatirea pentru iarna

Nivelul bacteriilor si al virusilor din piscina trebuie sa fie cat mai redus pentru a preveni raspandirea anumitor boli sau agenti patogeni. Anumite bacterii, alge sau larve de insecte pot intra in piscina daca apa nu este bine dezinfectata. Pentru dezinfectare se folosesc de obicei pompe, filtre mecanice sau solutii dezinfectante.

Costurile cu incalzirea piscinei pot fi reduse semnificativ daca se foloseste o invelitoare pentru a acoperi piscina pe perioada in care nu este folosita. Mai mult, folosirea invelitorii poate reduce cantitatea de substante chimice necesare pentru dezinfectare. Exista si o invelitoare speciala, de siguranta, care este folosita pe toata durata iernii, si invelitorile automate sau semi-automate.

In regiunile in care iarna se inregistreaza temperaturi de inghet, este extrem de important ca o pisicina sa fie bine acoperita. Modalitatile de acoperire in vederea iernii difera de la piscinele ingropate la cele construite deasupra solului. Actionand cu metodele corecte de pregatire a piscinei, scadem posbilitatea ca structura sa fie afectata sau compromisa de inghetarea apei.


Sunteti un profesionist in domeniu?

Avem lucrari pentru dumneavoastra.

Inscrieti-va firma gratuit

Gasiti un profesionist in apropierea dumneavoastra in doar 3 clicuri!

Simplu, rapid si gratuit!


1

Efectuati cererea dumneavoastra de oferta gratuit

2

Primiti pana la 5 oferte de profesionisti

3

Comparati ofertele si selectionati profesionistul potrivit

Recenzii